Αντίκτυπος εργασιακού άγχους στους εργαζόμενους

Παρατηρώντας τα δεδομένα που σχηματίζουν το τοπίο της σύγχρονης εποχής, η πίεση που ασκείται στις επιχειρήσεις από το αρνητικό περιβάλλον, αναπόφευκτα επηρεάζει την ποιότητα των εργασιακών σχέσεων. Σε αυτό το δύσκολο οικονομικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε την προηγούμενη δεκαετία, προστέθηκε η πανδημία COVID-19 η οποία επηρέασε ποικιλοτρόπως πολλούς κλάδους της οικονομίας, αρχικά μέσω της αναστολής λειτουργίας κάποιων επιχειρήσεων αλλά και της αλλαγής των συνηθειών των καταναλωτών. Αντίστοιχα επηρεάστηκε και η αγορά εργασίας με αλλαγές στο ωράριο, τους μισθούς, τη δυνατότητα τηλεργασίας, αλλά και τη δημιουργία υψηλότερου ανταγωνισμού στις υψηλόβαθμες θέσεις, με αποτέλεσμα το εργασιακό άγχος να διογκώνεται και οι επαγγελματικές επιδόσεις να ταλανίζονται, επιδρώντας τόσο στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων όσο και στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Οι υπέρμετρες απαιτήσεις των εργοδοτών προκάλεσαν την επιβλαβή αντίδραση των ανθρώπων σε αυτή την υπερβολική πίεση ή σε οποιαδήποτε άλλη μορφή απαίτησης τους βαραίνει (υγεία εργαζομένων και εργασιακό άγχος). Το εργασιακό άγχος λοιπόν, κατά κύριο λόγο εμφανίζεται και εντατικοποιείται στην ανισορροπία που προκαλείται αφενός μεταξύ των απαιτήσεων του εργασιακού ρόλου και αφετέρου των ικανοτήτων/δυνατοτήτων του εργαζομένου, ή τις διαθέσιμες πηγές υποστήριξης του.

Ο αντίκτυπος του εργασιακού άγχους στους εργαζόμενους και οι συνέπειες του  άγχους στην εργασία και την απόδοση είναι πολλαπλές και ιδιαίτερα σημαντικές, με επικρατέστερες τη μειωμένη παραγωγικότητα, την έλλειψη συγκέντρωσης, την αδυναμία ιεράρχησης προτεραιοτήτων, τη μειωμένη αίσθηση ομαδικότητας, την αδυναμία υλοποίησης στόχων, την έλλειψη επικοινωνίας, κ.α. Δυστυχώς, οι συνέπειες αυτές, επιβαρύνουν από κοινού, εργαζομένους και επιχειρήσεις.

Πέρα από την φύση της εργασίας και το εξωτερικό του περιβάλλον, η προσωπικότητα του κάθε ατόμου (αν είναι απαισιόδοξος, αγχώδης, ανταγωνιστικός, οργανωτικός, καταναγκαστικός, εργασιομανής,  ευαίσθητος ή τελειομανής), επηρεάζει σημαντικά τη θέση και συμπεριφορά του στο σύνολο, επηρεάζοντας την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

Recommended Posts