Mαθαίνοντας να αγαπώ τον εαυτό μου

Mαθαίνοντας να αγαπώ τον εαυτό μου

Οι περισσότεροι άνθρωποι ασκούν αυστηρή και σκληρή κριτική στον εαυτό τους, σκεπτόμενοι λόγια που ποτέ δεν θα χρησιμοποιούσαν για κάποιον που αγαπούν. Αυτό όμως τους ρίχνει ψυχολογικά μειώνοντας τον αυτοσεβασμό και το σύστημα πεποιθήσεων σχετικά με την αξία τους. Ίσως, το να μάθουν να ακούν τις ανάγκες τους, το θεωρούν ένδειξη αδυναμίας.

 

Απαντώντας με ειλικρίνεια και αυθορμητισμό στις παρακάτω ερωτήσεις, θα αντιληφθείτε τις σκέψεις και τις βαθύτερες πεποιθήσεις σας.

 

Τι με κάνει να αισθάνομαι χαρούμενος;

Είναι μία ερώτηση που πολλές φορές δυσκολεύεται κάποιος να απαντήσει. Το κυνήγι της καθημερινότητας και η προσήλωση για την ολοκλήρωση των στόχων σας, συχνά δεν σας επιτρέπει να «δείτε», ούτε και ν’ αφιερώσετε τον χρόνο που απαιτείται προκειμένου να κάνετε εσωτερική ανασκόπηση και να δείτε ποια είναι πραγματικά η δράση που θα σας δώσει χαρά. Πιθανά να χρειαστεί να ανατρέξετε στην νεότερη ηλικία και να «θυμηθείτε» τι ήταν αυτό που σας άγγιζε και σας έδινε πηγαία χαρά.

 

Με ποιον τρόπο μπορώ να φροντίσω καλύτερα τον εαυτό μου;

Πώς καλλιεργώ το νου και το σώμα μου; Τρέφομαι σωστά; Φροντίζω για τη σωματική μου ευεξία; Τι βιβλία διαβάζω; Ποιο είναι το περιβάλλον μου; Λειτουργεί υποστηρικτικά στα όνειρά μου; Έχω ουσιαστική επικοινωνία μαζί τους;

 

Η αγάπη προς τον εαυτό, είναι δική μας υπόθεση και μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη φροντίδα και τη δράση (πράξεις).

 

Στο πλαίσιο της φροντίδας θα συμπεριλαμβάναμε τη φροντίδα του σώματος, της ψυχής αλλά και του νου. Τι με προβληματίζει; Τι με στενοχωρεί; Τι δεν κατάφερα σήμερα; Χρειάζεται να κάνω έναν εσωτερικό διάλογο στον οποίο θα με αποδεχτώ και θα με αγκαλιάσω, θα δείξω κατανόηση στις αδυναμίες μου, θα με ενθαρρύνω και θα με συμβουλέψω με τα ομορφότερα λόγια όπως ακριβώς θα έπραττα με έναν αγαπημένο φίλο.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, κάποιες επιπλέον συμβουλές αυτοφροντίδας θα ήταν:

 

  1. Σταματώ να κατηγορώ και να κρίνω αρνητικά τον εαυτό μου. Παρατηρήστε τα λόγια που λέτε και την ποιότητα των σκέψεων που σας αφορούν. Όταν έχουν αρνητικό υπόβαθρο, θυμηθείτε ότι είναι μόνο σκέψεις και όχι πραγματικότητα.
  2. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας. Ανάμεσα στις ατελείωτες δραστηριότητες της ημέρας, βρείτε χρόνο να κάνετε κάτι που αγαπάτε και που θα σας ξεκουράσει ψυχικά και νοητικά. Κάτι που θα γεμίσει τις μπαταρίες σας και θα αποφορτίσει το σύστημά σας.
  3. Σταματήστε να εστιάζετε στα αρνητικά και δώστε έμφαση στα χαρίσματα και στις πράξεις που κάνετε και έχουν θετικό αντίκτυπο. Αυτό δεν αφορά μόνο τη σχέση με τον εαυτό σας, αλλά και τη σχέση σας με τους άλλους. Πείτε ευχαριστώ για πράγματα που φαντάζουν δεδομένα. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Δείξτε την ευγνωμοσύνη σας, ενθαρρύνετε κάποιον και πείτε του «μπράβο», «ευχαριστώ που είσαι εδώ για μένα», ψάξτε το όμορφο και όχι το άσχημο στους ανθρώπους.
  4. Μάθετε να «ακούτε» το σώμα σας. Παρατηρήστε πώς αντιδράει σε διάφορα ερεθίσματα. Πώς όταν αγχώνεται αλλάζει η συχνότητα της αναπνοής, πώς σφίγγουν οι μύες γύρω από το πρόσωπο, τον αυχένα, τους ώμους. Πώς όταν το συνεχόμενο βάρος και η αίσθηση της ευθύνης, σας κάνουν να κλείνετε το σώμα προς τα εμπρός, κυρτώνοντας την σπονδυλική στήλη και δημιουργώντας την αίσθηση καμπούρας στην πλάτη. Δείτε τι αισθάνεστε και πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας σε αυτό. Μάθετε να το αγαπάτε, αγκαλιάστε το και πείτε: «Είμαι εδώ για σένα», αναλαμβάνοντας την ευθύνη της θεραπείας και της ψυχικής ισορροπίας σας.

 

Σημαντικό είναι λοιπόν να αναλάβετε δράση και να προσφέρετε στον εαυτό σας το κατάλληλο περιβάλλον στο οποίο μπορεί να ανθίσει, τα εφόδια και το κίνητρο για να προσπαθήσει, θέτοντας λογικές προκλήσεις και όρια, προστατεύοντας τον.

 

 

 

 

 

 

Recommended Posts