Εάν εργάζεστε αυτή την περίοδο, πιθανότατα έχετε εμπειρία τι σημαίνει να αγχώνεστε στη δουλειά: Επιπλέον φόρτος εργασίας πολλές φορές χωρίς προειδοποίηση και τρία εισερχόμενα email για κάθε ένα που διαγράφετε. Τα τηλέφωνα δεν σταματούν να χτυπούν, οι συναντήσεις χρειάζεται να προγραμματιστούν, ενώ οι περισπασμοί πολλές φορές δεν λείπουν.
Πώς αντιδρά το σώμα σας στο εργασιακό στρες;
Για παράδειγμα, φανταστείτε για μια στιγμή ότι το αφεντικό σας έχει στείλει email για μια εργασία που δεν έχει ολοκληρωθεί (μία στρεσογόνα κατάσταση). Το σώμα και το μυαλό σας ανταποκρίνονται άμεσα, ενεργοποιώντας μια φυσική αντίδραση που ονομάζεται «απόκριση πάλης ή φυγής». Η καρδιά σας χτυπά πιο γρήγορα, η αναπνοή σας επιταχύνεται και οι μύες σας μαγκώνουν. Ταυτόχρονα, μπορεί να σκεφτείτε: «Θα απολυθώ αν δεν το τελειώσω». Στη συνέχεια, για να διαχειριστείτε το άγχος σας και τις αρνητικές σκέψεις, εργάζεστε μέχρι αργά το βράδυ για να ολοκληρώσετε την εργασία.
Κατά τη διάρκεια της εξελικτικής μας πορείας, οι άνθρωποι αναπτύξαμε αυτή τη συντονισμένη απόκριση φόβου για να προστατευτούμε από κινδύνους στο περιβάλλον μας. Για παράδειγμα, ο ταχύτερος καρδιακός ρυθμός και οι τεντωμένοι μύες, βοηθούσαν να ξεφύγουμε από τα αρπακτικά. Στη σύγχρονη εποχή, ο φόβος συνεχίζει να επιτελεί μια σημαντική λειτουργία. Άλλωστε, η απόκριση «μάχης ή φυγής» μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια για να σας ξενυχτήσει καθώς εργάζεστε προκειμένου να ολοκληρώσετε τη δουλειά σας.
Τι γίνεται όμως αν αντιμετωπίζετε καθημερινά στρεσογόνες καταστάσεις στην εργασία σας; Με την πάροδο του χρόνου, το εργασιακό στρες μπορεί να οδηγήσει σε ένα ψυχολογικό σύνδρομο γνωστό ως επαγγελματική εξουθένωση. Προειδοποιητικά σημάδια είναι η εξάντληση, ο κυνισμός και μία αίσθηση αναποτελεσματικότητας. Αυτά μπορεί να προκληθούν από την υπερβολική εργασία ή την πολύ μικρή ανεξαρτησία, την ανεπαρκή αμοιβή, την έλλειψη κοινωνικών δεσμών μεταξύ των συναδέλφων, την αδικία ή την ασέβεια.
Πώς μπορεί το εργασιακό άγχος να επηρεάσει την ευημερία;
Η μακροχρόνια έκθεση σε στρεσογόνους παράγοντες που σχετίζονται με την εργασία όπως αυτοί που αναφέραμε παραπάνω, μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία. Η έρευνα συνδέει την εξουθένωση με συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό καλλιεργεί το έδαφος για σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.
Τα υψηλά επίπεδα στρες στην εργασία και εκτός αυτής, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη σωματική υγεία. Η επαναλαμβανόμενη ενεργοποίηση της απόκρισης «μάχης ή φυγής» μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του σώματος και να αυξήσει την ευαισθησία σε ασθένειες, καθώς η τακτική απελευθέρωση της ορμόνης του στρες «κορτιζόλη» μπορεί να διαταράξει το ανοσοποιητικό σύστημα και να αυξήσει την πιθανότητα ανάπτυξης αυτοάνοσων διαταραχών, καρδιαγγειακών παθήσεων και της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Το εργασιακό άγχος μπορεί επίσης να βλάψει εταιρείες ή οργανισμούς. Η εξουθένωση των εργαζομένων μειώνει την παραγωγικότητα της εργασίας και ενισχύει τις απουσίες, καθώς επίσης τείνει να οδηγεί σε σύγκρουση μεταξύ των συναδέλφων, προκαλώντας εξάπλωση της αρνητικότητας σε έναν χώρο εργασίας.
Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το εργασιακό άγχος;
Όλοι μας μπορούμε να επωφεληθούμε μαθαίνοντας δεξιότητες για τη διαχείριση του φόβου και του άγχους στην εργασία.
Κάποιες από αυτές είναι:
Τεχνικές χαλάρωσης. Η χαλάρωση βοηθά στην αντιμετώπιση των φυσιολογικών επιπτώσεων της απόκρισης «πάλης ή φυγής». Για παράδειγμα, η μυϊκή χαλάρωση βοηθά στη μείωση της σωματικής έντασης που σχετίζεται με το άγχος. Στοχευμένες σωματικές ασκήσεις καθώς και ασκήσεις αναπνοών που προωθούν αυτό το αποτέλεσμα, θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://bit.ly/Anti-anxietyProject
Επίλυση προβλημάτων. Η επίλυση προβλημάτων είναι μια ενεργή στρατηγική αντιμετώπισης που περιλαμβάνει την εκπαίδευση των ανθρώπων να πραγματοποιούν συγκεκριμένα βήματα όταν έρχονται αντιμέτωποι με ένα εμπόδιο ή μια πρόκληση. Σε αυτά τα βήματα συγκαταλέγεται ο ορισμός του προβλήματος, ιδέες για πιθανές λύσεις και η κατάταξη αυτών, η ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης και τέλος η δοκιμή της λύσης που έχει επιλεγεί.
Ενσυνειδητότητα / Mindfulness. Η ενσυνειδητότητα αφορά την ικανότητα να εστιάζεις στην παρούσα στιγμή με περιέργεια, ευγένεια και αποδοχή. Το άγχος μπορεί να επιδεινωθεί όταν μηρυκάζουμε το παρελθόν, ανησυχούμε για το μέλλον ή κάνουμε αυτοκριτική. Το Mindfulness βοηθά στην εκπαίδευση του εγκεφάλου να κόψει αυτές τις επιβλαβείς συνήθειες.
Μπορείτε να καλλιεργήσετε δεξιότητες ενσυνειδητότητας μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης 8 εβδομάδων που θα είναι σύντομα στη διάθεσή σας μέσω του blog μας. Έχει παρατηρηθεί πως οι θεραπείες που βασίζονται στο mindfulness είναι αποτελεσματικές για τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους.
Επαναξιολόγηση αρνητικών σκέψεων. Το χρόνιο άγχος και η ανησυχία μπορεί να οδηγήσουν τους ανθρώπους να αναπτύξουν ένα νοητικό φίλτρο στο οποίο ερμηνεύουν αυτόματα καταστάσεις μέσω ενός αρνητικού «φακού». Ένα άτομο μπορεί να βγάλει αρνητικά συμπεράσματα με ελάχιστα ή καθόλου στοιχεία (“το αφεντικό μου πιστεύει ότι είμαι ανίκανος”) και να αμφιβάλλει για την ικανότητά του να αντιμετωπίσει τους στρεσογόνους παράγοντες (“Θα καταστραφώ αν δεν πάρω την προαγωγή”).
Αξιολογήστε εκ νέου τις αρνητικές σκέψεις και αντιμετωπίστε τις ως υποθέσεις και όχι ως γεγονότα, εξετάζοντας και άλλες πιθανότητες. Η τακτική εξάσκηση αυτής της δεξιότητας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα αρνητικά συναισθήματα και να διαχειριστείτε καλύτερα τους στρεσογόνους παράγοντες.
Πηγή: