Ποια είναι τα βιολογικά σημάδια του άγχους στο σώμα μας;

Το άγχος είναι συγκαλυμμένο σε πολλές καθημερινές καταστάσεις που βιώνουμε στη ζωή μας και ίσως χρειάζεται να το αποκωδικοποιήσουμε. Δεν είναι λίγες οι φορές που διαμαρτυρόμαστε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολλές υποχρεώσεις διαθέτοντας λίγο χρόνο για την διεκπεραίωσή τους.

Αναλογιστείτε πώς τα οικονομικά, η εργασία, η οικογένεια, η έλλειψη χρόνου, οι σχέσεις με τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν και τα μελλοντικά μας σχέδια, προσθέτουν ένταση μέσα στη ζωή μας.

Παλεύουμε να το αντιμετωπίσουμε, μαχόμαστε για να διεκδικήσουμε την ψυχική μας ηρεμία, να εξασφαλίσουμε χρόνο και φροντίδα για την προσωπική μας ισορροπία.

Επειδή έχουμε μάθει να ζούμε μ’ αυτό, δεν μας αιφνιδιάζει, με αποτέλεσμα να το δεχόμαστε και να το βιώνουμε αναπόφευκτα. Τα πιεστικά χρονικά πλαίσια που χρειάζεται να ανταποκριθούμε, οι απαιτητικοί και ταχύτατοι ρυθμοί ζωής, δεν μας επιτρέπουν να το εντοπίσουμε έγκαιρα και συνεπώς το αντιλαμβανόμαστε μέσα από τις εμφανείς βλαβερές επιδράσεις του στο σώμα, την υγεία, τον ψυχισμό και τις κοινωνικές μας σχέσεις.

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε τα όρια και τις αντοχές μας με το άγχος, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προλάβουμε τις σωματικές του επιπτώσεις. Υπάρχουν φυσικοί τρόποι και μέθοδοι πρόληψης αλλά και διαχείρισης του, πριν φτάσουμε να κυνηγάμε τις συνέπειες αυτού.

Τι είναι το άγχος;

Το άγχος, όταν υπάρχει σαν βιολογική αντίδραση σ’ ένα ερέθισμα, μας βοηθάει να προστατευθούμε και να εξελιχθούμε σαν άνθρωποι, εφόσον αντιλαμβανόμαστε ποια ερεθίσματα είναι απειλητικά ή θεωρούνται επικίνδυνα για τη σωματική μας ακεραιότητα.

Για παράδειγμα, εάν κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση κατά την οποία απειλούμαστε σωματικά, ο θερμοστάτης του σώματός μας, η ισορροπία της βιοχημείας του σώματος διαταράσσεται, δίνει σήμα και παράγονται ορμόνες που προκαλούν τη βιολογική διάσταση του άγχους: ταχυπαλμία, εγρήγορση, εφίδρωση, έντονη λειτουργία του καρδιο-αναπνευστικού συστήματος κλπ.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτό που βιώνουμε είναι μια μορφή θετικού άγχους που λειτουργεί σαν σύστημα άμυνας και προσαρμογής στις καταστάσεις. Μας κινητοποιεί, μπορεί να μας ωθήσει στο να είμαστε πιο παραγωγικοί, αποδοτικοί και αποτελεσματικοί με τους στόχους μας, να λειτουργήσει δηλαδή σαν κίνητρο.

Από ένα σημείο όμως και μετά, όταν ξεπερνάει το προσωπικό όριο ανοχής μας, αρχίζει το λεγόμενο αρνητικό άγχος που έχει σωματικές, συναισθηματικές, διανοητικές αλλά και συμπεριφορικές επιπτώσεις, επηρεάζοντας ακόμη και τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

Από «ποιο σημείο» και μετά όμως το άγχος έχει αρνητική επίδραση πάνω μας; Ποιες είναι οι ενδείξεις που θα πρέπει να παρατηρήσουμε και να μάθουμε να ελέγχουμε;

Όταν βιώνουμε αγχωτικές καταστάσεις για παρατεταμένη χρονική περίοδο, επηρεάζονται αρνητικά πολλά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι σημαντικό λοιπόν να εντοπίζουμε τα σημάδια του, γιατί πολλές οργανικές παθήσεις συσχετίζονται με το άγχος.

Τα συμπτώματα του αρνητικού άγχους είναι τα ακόλουθα:

  • Διαταραχή στον ύπνο
  • Άλγος στην περιοχή της πλάτης, ώμου και αυχένα
  • Μυαλγίες, ένταση στο μυϊκό σύστημα
  • Ημικρανίες, κεφαλαλγίες
  • Ενοχλήσεις στην γαστρεντερική περιοχή
  • Απώλεια ή αύξηση βάρους
  • Συνεχής κόπωση
  • Δερματικά
  • Δύσπνοια
  • Εφίδρωση
  • Υψηλή πίεση
  • Ταχυπαλμίες
  • Χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, επιρρεπείς σε ιώσεις, κρυώματα κλπ

Μήπως ήρθε η ώρα να κάνετε έναν προσωπικό απολογισμό και να αναζητήσετε ποιες καταστάσεις ή γεγονότα σας πιέζουν και το προκαλούν;

Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε ένα νέο ταξίδι ζωής και να θωρακίσετε τον εαυτό σας;

Recommended Posts