Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας – 10 Οκτωβρίου

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας επικεντρώνεται στην κρίσιμη σύνδεση μεταξύ “Ψυχικής Υγείας, στην Εργασία”. Με το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού να εργάζεται, ο χώρος εργασίας επηρεάζει σημαντικά την ψυχική υγεία, προσφέροντας είτε υποστήριξη είτε θέτοντας κινδύνους για την ευημερία του ατόμου.

Το ασφαλές, υγιές και ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον μπορεί να προστατεύσει την ψυχική υγεία, ενώ οι ανθυγιεινές συνθήκες -όπως η παρενόχληση, οι διακρίσεις ή οι υπερβολικές απαιτήσεις- μπορούν να συμβάλουν σε προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως αγχώδη διαταραχή. Καθώς οι χώροι εργασίας επηρεάζουν τόσο την προσωπική όσο και την επαγγελματική ποιότητα ζωής, απαιτείται επείγουσα δράση για την προστασία της ψυχικής υγείας σε αυτά τα περιβάλλοντα.

Οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι οργανώσεις των εργαζομένων πρέπει να συνεργαστούν και να δράσουν υπέρ της βελτίωσης της ψυχικής υγείας του ατόμου. Οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη συμβολή των εργαζομένων, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν βιωματική εμπειρία σε παρόμοιες καταστάσεις. Εφαρμόζοντας στρατηγικές βασισμένες σε αποδείξεις και επενδύοντας σε κατάλληλα προγράμματα υποστήριξης, μπορούμε να προωθήσουμε ένα μέλλον όπου οι εργαζόμενοι θα ευημερούν τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά.

Βασικά μηνύματα

1. Η ψυχική υγεία και η εργασία είναι αλληλένδετες:

Ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον προάγει την ψυχική υγεία του εργαζομένου, παρέχοντας σκοπό, σταθερότητα και ικανοποίηση. Ωστόσο, οι κακές συνθήκες εργασίας -όπως οι πολλές ώρες εργασίας, οι υπερβολικές απαιτήσεις, οι χαμηλές αμοιβές ή η ανεπαρκής αυτονομία- μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ευημερία, μειώνοντας τόσο την εργασιακή απόδοση όσο και την προσωπική ευτυχία.

2. Κίνδυνοι ψυχικής υγείας στον εργασιακό χώρο:

Οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με διάφορες προκλήσεις, όπως το άγχος, την έλλειψη ελέγχου, τις διακρίσεις και τις ανασφαλείς συνθήκες εργασίας. Χωρίς επαρκή υποστήριξη, τα άτομα σε θέσεις εργασίας υψηλού κινδύνου είναι πιο ευάλωτα σε ψυχοκοινωνικούς κινδύνους, που οδηγούν σε επαγγελματική εξουθένωση, άγχος και κατάθλιψη.

3. Επιπτώσεις στα άτομα και την κοινωνία:

Οι εργαζόμενοι με μη θεραπευμένες ψυχικές καταστάσεις, μπορεί να έχουν έλλειψη αυτοπεποίθησης, εργασιακή δυσαρέσκεια και δυσκολίες παραμονής στον εργασιακό τους χώρο. Αυτό επηρεάζει επίσης τους φροντιστές, τις οικογένειες και την ευρύτερη κοινωνία. Η κακή ψυχική υγεία στην εργασία συνδέεται με απουσίες, υψηλό κύκλο εργασιών και μειωμένη παραγωγικότητα, ενώ μόνο η κατάθλιψη και το άγχος προκαλούν την απώλεια περίπου 12 δισεκατομμυρίων εργάσιμων ημερών ετησίως.

4. Αντιμετώπιση του στίγματος και των διακρίσεων:

Το στίγμα παραμένει σημαντικό εμπόδιο για τα άτομα με ψυχικές παθήσεις, εμποδίζοντάς τα να αναζητήσουν βοήθεια ή να διατηρήσουν την εργασία τους. Η μείωση αυτής της αίσθησης ντροπής, πραγματοποιείται μέσω της εκπαίδευσης, των εκστρατειών ευαισθητοποίησης, όπως επίσης και πολιτικών ομαδοποίησης χωρίς αποκλεισμούς. Αυτές οι δράσεις συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο υγιούς και περισσότερο δίκαιου εργασιακού χώρου.

5. Υποστήριξη των εργαζομένων για να ευδοκιμήσουν:

Οι εργοδότες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη των εργαζομένων με ψυχικές παθήσεις. Οι εύλογες προσαρμογές, όπως τα ευέλικτα ωράρια, τα συχνά διαλείμματα και η ανοιχτή επικοινωνία, βοηθούν τους εργαζόμενους να διαχειρίζονται τις ιδιαίτερες συνθήκες τους και να αποδίδουν αποτελεσματικά.

6. Εκπαίδευση διευθυντών για την προώθηση της ψυχικής υγείας:

Η εκπαίδευση των διευθυντών ώστε να αναγνωρίζουν τα θέματα ψυχικής υγείας και να ανταποκρίνονται με ενσυναίσθηση, είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος. Οι καλά επιμορφωμένοι ηγέτες αποτελούν το κλειδί για την προώθηση της ψυχικής ευεξίας, την ενίσχυση της εργασιακής ικανοποίησης και τη βελτίωση της δυναμικής της ομάδας.

7. Συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρήσεων:

Οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων οφείλουν να συνεργαστούν για τη δημιουργία πολιτικών που προλαμβάνουν τους κινδύνους για την ψυχική υγεία, προάγουν την ευημερία και δημιουργούν υποστηρικτικούς χώρους εργασίας όπου η ψυχική υγεία αποτελεί προτεραιότητα.

8. Ανάληψη προσωπικής δράσης για την ψυχική υγεία:

Ενώ οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες φέρουν την πρωταρχική ευθύνη, τα άτομα μπορούν επίσης να λάβουν προληπτικά μέτρα για τη διαχείριση της ψυχικής τους υγείας. Η εκμάθηση τεχνικών διαχείρισης του άγχους, η συνεχής επίγνωση της ψυχικής τους κατάστασης και η αναζήτηση υποστήριξης όταν χρειάζεται, αποτελούν σημαντικά εργαλεία για τη διατήρηση της ευημερίας.

Τα εργασιακά περιβάλλοντα έχουν τη δύναμη να διαμορφώνουν καταστάσεις που προωθούν την ψυχική υγεία, ενώ η ευθύνη βαρύνει τους εργοδότες, τις κυβερνήσεις και τους εργαζόμενους, καθώς βασική προτεραιότητα θα έπρεπε να αποτελεί η ψυχική ευημερία.

 

Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ας δεσμευτούμε να οικοδομήσουμε πιο υγιείς, πιο υποστηρικτικούς χώρους εργασίας, όπου όλοι έχουν την ευκαιρία να ευδοκιμήσουν.

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Υγιεινή Διατροφή για ένα Υγιές Μέλλον

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Υγιεινή Διατροφή για ένα Υγιές Μέλλον

Η 16η Οκτωβρίου σηματοδοτεί την “Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής”, μια παγκόσμια πρωτοβουλία υπό την ηγεσία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) για να επισημανθεί η επείγουσα ανάγκη για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ασφάλειας και της βιώσιμης διατροφής. Καθώς ο κόσμος παλεύει με την αυξανόμενη ανισότητα και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, η διασφάλιση της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτά, θρεπτικά και ασφαλή τρόφιμα για όλους δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη.

Παρά τις προόδους στην παραγωγή τροφίμων, πάνω από 733 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την πείνα και το εντυπωσιακό ποσοστό των 2,8 δισεκατομμυρίων δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά μια υγιεινή διατροφή. Οι αριθμοί αυτοί αναδεικνύουν τις βαθιές ανισότητες που μαστίζουν το παγκόσμιο σύστημα διατροφής -ένα ζήτημα που επιδεινώνεται περαιτέρω από την κλιματική αλλαγή, τις γεωπολιτικές συγκρούσεις και την οικονομική αστάθεια.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής χρησιμεύει ως μια σημαντική υπενθύμιση όχι μόνο της παγκόσμιας πείνας αλλά και του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζει η υγιεινή διατροφή στην πρόληψη ασθενειών που συνδέονται με φλεγμονές. Οι κακές διατροφικές επιλογές, όπως η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ανθυγιεινά λίπη και εξευγενισμένους υδατάνθρακες, μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια φλεγμονή, που συμβάλλει σημαντικά σε προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι καρκίνοι.

Πρέπει να επικεντρωθούμε σε ισορροπημένες, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά δίαιτες που μειώνουν τη φλεγμονή, υποστηρίζουν την απώλεια βάρους και βελτιώνουν τη συνολική υγεία. Ενσωματώνοντας αντιφλεγμονώδεις τροφές -όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιεινά λίπη- στα καθημερινά γεύματα, δίνουμε τη δυνατότητα στα άτομα να πάρουν τον έλεγχο της ευεξίας τους και να αποτρέψουν την εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με τη φλεγμονή.

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής για την ποικιλομορφία και την προσβασιμότητα των τροφίμων ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις αρχές της υγιεινής διατροφής με στόχο την καταπολέμηση των φλεγμονών. Μια διατροφή πλούσια σε ποικίλα θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να διαχειριστεί τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις, προάγοντας την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μακροπρόθεσμη υγεία.

Θα πρέπει να τονίσουμε τη σημασία των ολιστικών διατροφικών συνηθειών που προσαρμόζονται στις ατομικές ανάγκες, οι οποίες όχι μόνο υποστηρίζουν την απώλεια βάρους, αλλά συμβάλλουν επίσης στην ανακούφιση της φλεγμονής και στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών. Καθώς γιορτάζουμε αυτή την ημέρα, ας θυμόμαστε ότι οι διατροφικές επιλογές που κάνουμε μπορούν να αποτελέσουν ισχυρά εργαλεία στη μάχη μας κατά των ασθενειών, ανοίγοντας το δρόμο για μια πιο υγιή και γεμάτη ζωή.

Ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα είναι η έννοια της “κρυφής πείνας”. Αυτό συμβαίνει όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν αρκετές θερμίδες αλλά στερούνται βασικά θρεπτικά συστατικά, οδηγώντας σε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τον υποσιτισμό, όπως αναιμία, καχεκτική ανάπτυξη και αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες, φλεγμονές και μεταβολικές διαταραχές – ζητήματα κεντρικής σημασίας για τις υπηρεσίες διατροφής και υγείας, ιδίως στο πλαίσιο της διαχείρισης του βάρους και των εξατομικευμένων διατροφικών παρεμβάσεων.

Αυτή την “Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής”, μας υπενθυμίζεται ότι η δύναμη για αλλαγή βρίσκεται στη συλλογική μας δράση. Μεταμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε, καταναλώνουμε και σκεφτόμαστε για τα τρόφιμα, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα μέλλον όπου κανείς δεν θα πεινάει. Μέσω συνειδητών αποφάσεων, βιώσιμων πρακτικών και υπεράσπισης της ισότητας στην πρόσβαση στην τροφή, μπορούμε να συμβάλουμε σε έναν κόσμο όπου η θρεπτική τροφή είναι δικαίωμα όλων.

Ας αφιερώσουμε αυτή τη στιγμή για να σκεφτούμε πώς οι καθημερινές μας επιλογές συμβάλλουν στην ευρύτερη παγκόσμια προσπάθεια. Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου η ποικιλομορφία των τροφίμων, η διατροφή, η προσιτή τιμή, η προσβασιμότητα και η ασφάλεια θα είναι πραγματικότητες για όλους.

Βασικά θέματα για δράση:
– Τροφική ποικιλομορφία:
Ενθαρρύνετε ποικίλες, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά καλλιέργειες και τοπικά συστήματα τροφίμων για την ενίσχυση της υγείας και της ανθεκτικότητας.
– Βιωσιμότητα:
Προώθηση γεωργικών πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον για τη διαφύλαξη των πόρων του πλανήτη.
– Προσιτότητα:
Υποστήριξη πολιτικών που καθιστούν τα υγιεινά τρόφιμα προσιτά για όλους.
– Απορρίμματα τροφίμων:
Μείωση των αποβλήτων σε κάθε στάδιο, από την παραγωγή έως την κατανάλωση.
– Προσβασιμότητα:
Διασφάλιση ότι όλοι έχουν ίση πρόσβαση σε ασφαλή, θρεπτικά τρόφιμα, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.

Διαμόρφωση του μέλλοντος της διατροφής

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής είναι μια αφορμή για να προβληματιστούμε σχετικά με τις παγκόσμιες διατροφικές προκλήσεις, αλλά και μια ευκαιρία για δράση. Μέσω βιώσιμων πρακτικών, υπεύθυνων επιλογών τροφής και της προσπάθειας για ίση πρόσβαση σε αυτή, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη διπλή κρίση της πείνας και του υποσιτισμού.

Η δύναμη του Mindfulness και της Αποδοχής. Ενδυνάμωση μέσα από την παρούσα στιγμή.

Η δύναμη του Mindfulness και της Αποδοχής. Ενδυνάμωση μέσα από την παρούσα στιγμή.

Ο διαλογισμός Mindfulness δεν αφορά το να «αδειάζεις» το μυαλό σου. Είναι ένας δρόμος που σε βοηθά να ανακαλύψεις τον εσωτερικό σου εαυτό με ευγένεια και χωρίς κριτική.

Μέσω αυτού, μαθαίνεις να παρατηρείς τις σκέψεις σου, να εντοπίζεις τα μοτίβα τους και να κατανοείς πώς επηρεάζουν τα συναισθήματά σου και τις αποφάσεις σου. Το Mindfulness σου δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου, να αποκτήσεις μεγαλύτερη επίγνωση και να καλλιεργήσεις μία «ευέλικτη εστίαση».

Συνήθως, εστιάζουμε σε συγκεκριμένους τομείς, όπως:

Στην αίσθηση της αναπνοής μας

Τις αισθήσεις μας

Το σώμα μας και τις εντάσεις του

Τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας

Η διαφορά ανάμεσα στην απλή συγκέντρωση και την ενσυνειδητότητα, είναι η «ευελιξία». Όταν, για παράδειγμα, κάποιος είναι «κολλημένος» σε ένα παιχνίδι, η προσοχή του είναι παγιδευμένη εκεί. Εδώ όμως, μαθαίνεις να κινείς την προσοχή σου με επίγνωση, επιλέγοντας πού θέλεις να εστιάσεις, είτε αυτό είναι η αναπνοή, το σώμα σου ή οι σκέψεις σου.

Η δύναμη του Mindfulness βρίσκεται στη σύνδεσή σου με την παρούσα στιγμή, χωρίς κριτική και με απόλυτη αποδοχή.

 

Μάθε πώς να αποδέχεσαι τα συναισθήματά σου!

 

Η Δύναμη της Αποδοχής

Το Mindfulnes δεν έχει στόχο τη διόρθωση προβλημάτων, αλλά την «αποδοχή» της παρούσας στιγμής. Η αλλαγή μπορεί να έρθει ή να μην έρθει αργότερα, και αυτό είναι εντάξει. Αν, για παράδειγμα, νιώθετε άγχος, το Mindfulness σας καλεί να αποδεχτείτε αυτό το συναίσθημα, χωρίς να το πολεμάτε ή να το αρνείστε. Μέσα από αυτή την «αποδοχή», γίνεται το πρώτο βήμα για να έρθει η αλλαγή φυσικά, χωρίς πίεση.

Σε αυτό το πλαίσιο, «αποδοχή» σημαίνει να αναγνωρίζετε την εμπειρία της παρούσας στιγμής όπως είναι – είτε ευχάριστη είτε δυσάρεστη – και να συμφιλιώνεστε με αυτήν αντί να την πολεμάτε. Αυτό δεν αποτελεί παραίτηση ή αδράνεια. Αντιθέτως, πρόκειται για  μια ενεργή και ενδυναμωτική στάση που σας επιτρέπει να βιώσετε τα συναισθήματά σας με πληρότητα, χωρίς να σας ελέγχουν.

Μάθετε να αποδέχεστε τη στιγμή, και δείτε πώς η αλλαγή αρχίζει να συμβαίνει με φυσικό τρόπο, όταν είστε έτοιμοι.

Αποδεχτείτε το παρόν

Απελευθερώστε την εσωτερική σας δύναμη

Αγκαλιάστε την κάθε στιγμή, ακριβώς όπως είναι

Δοκίμασέ το σήμερα:

Πάρε μια βαθιά αναπνοή. Εστίασε στο παρόν. Αφιέρωσε λίγο χρόνο και ανακάλυψε τις σκέψεις σου χωρίς να τις αφήνεις να σε παγιδεύουν.

Για να κάνετε το πρώτο βήμα προς μια ζωή με περισσότερη ηρεμία και αυτογνωσία, σας προσκαλούμε να ανακαλύψετε τον πλήρη οδηγό μας για mindfulness, κίνηση και αναπνοή, σχεδιασμένο για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος με φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Αν θέλετε να λάβετε αυτόν τον πολύτιμο οδηγό και να ξεκινήσετε την προσωπική σας πορεία προς την ευεξία, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Ναι, επιθυμώ να ξεκινήσω το ταξίδι μου προς την ευεξία τώρα!