Τι είναι το Mindfulness και ποια τα οφέλη του στο σώμα μας

Τι είναι το Mindfulness και ποια τα οφέλη του στο σώμα μας

 

Mindfulness είναι η με πρόθεση, εστιασμένη προσοχή στην παρούσα εμπειρία, με προσέγγιση όπως αποδοχή, περιέργεια, συμπόνια για τον εαυτό και δεκτικότητα.

Αν επιχειρήσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα αυτόν τον ορισμό, λέγοντας πρόθεση, εννοούμε την απόφαση κάποιου να ζει ενσυνείδητα. Στην καθημερινότητα, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, η προσοχή μας αποσπάται δεξιά αριστερά, αλλά βρίσκεται πάντοτε κάπου, είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι. Γιατί όμως χρειάζεται απόφαση για να κάνετε κάτι τέτοιο; Η απόφαση είναι απαραίτητο συστατικό καθώς απαιτείται προσπάθεια για να ζείτε συνειδητά, εστιάζοντας κάπου από επιλογή. Να παρατηρείτε και να έχετε αντίληψη των σκέψεων, των συναισθημάτων, των σωματικών αισθήσεων, αλλά και του περιβάλλοντος που βρίσκεστε.

Η σπουδαιότητα της παρούσας στιγμής έγκειται στο γεγονός ότι το μυαλό σας φαίνεται να είναι ρυθμισμένο να αναπαράγει περιστατικά του παρελθόντος και σε μεγάλο βαθμό να ανησυχεί για το μέλλον.

Το 2010 μια έρευνα από τον Killingsworth και τον Gilbert στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, πρότεινε ότι ο τυπικός ανθρώπινος εγκέφαλος αφιερώνει περίπου το 50% του χρόνου του σκεπτόμενος το παρελθόν και το μέλλον, και μόνο το 50% στο εδώ και τώρα, την παρούσα στιγμή.

Γιατί όμως το να ζει κανείς στην παρούσα στιγμή είναι άκρως σημαντικό;
Ο Gandhi είπε κάποτε ότι «το μέλλον εξαρτάται από το τι κάνουμε στο παρών». Εάν η προσοχή σας είναι ως επί το πλείστον στο παρελθόν και στο μέλλον, δεν μπορείτε να αποδώσετε αποτελεσματικά στο «εδώ και τώρα», την παρούσα στιγμή. Άλλά το αύριο δεν έρχεται ποτέ. Μόνο το σήμερα υπάρχει. Το τι κάνεις σήμερα και πώς εστιάζεις στο τώρα έχει σημασία.

Το πρόβλημα με την περιπλάνηση του μυαλού στο παρελθόν, είναι ότι αυτές οι σκέψεις μπορούν εύκολα να καταλήξουν σε αρνητικές αλληλεπιδράσεις.

Φυσικά δεν υπάρχει τίποτα κακό με την σκέψη. Στην πραγματικότητα, η σκέψη είναι απαραίτητη για την επιβίωση του ανθρώπου στη σύγχρονη εποχή. Το πρόβλημα είναι η συνεχής ανησυχία που οδηγεί σε δυστυχία.

Το Mindfulness βοηθάει να φέρετε πίσω την ισορροπία από τις ατέλειωτες σκέψεις και ανησυχίες και να καλλιεργήσετε την ικανότητα να σταματήσετε αυτή την αντιπαραγωγική διαδικασία. Είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να εστιάζετε στην παρούσα στιγμή. Αφορά το να διατηρείτε σωστή νοοτροπία και στάση στα πράγματα. Εάν η προσοχή που δίνετε είναι εμποτισμένη με αρνητικότητα και αυτοκριτική, λογικά μόνο κακό θα σας κάνει. Η σωστή στάση και νοοτροπία οικοδομούν θετικές βάσεις για τη ζωή σας.

 

Οφέλη της πρακτικής mindfulness σε σωματικό επίπεδο:

  • Χαλαρώνει η ένταση από τους μύες. Όταν αγχώνεστε το σώμα σας μπαίνει σε διαδικασία «μάχης ή φυγής». Οι μύες προετοιμάζονται είτε για να παλέψουν είτε για να φύγουν. Το mindfulness σας επιτρέπει να παρατηρήσετε την ένταση στο σώμα σας όταν το στρες αυξάνεται.
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση και προστατεύει την καρδιά.
  • Βελτιώνει τη σχέση σας με το φαγητό και με το πεπτικό σύστημα που επιβαρύνεται ιδιαίτερα πολύ στα άτομα που αντιμετωπίζουν αγχώδεις διαταραχές. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συνειδητή διατροφή μπορεί να μειώσει την υπερβολική κατανάλωση φαγητού, και μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, με δυνατότητα να μειώσει χρόνιες παθήσεις όπως η ανορεξία και η βουλιμία και να βοηθήσει με τα συμπτώματα διαβήτη τύπου 2.
  • Μακροζωία μέσω προστασίας του DNA. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό εύρημα. Τα χρωμοσώματα στα κύτταρά σας έχουν ένα προστατευτικό κάλυμμα στην άκρη τους για να τα εμποδίζει να ξεφτίσουν. Αυτά τα προστατευτικά καλύμματα ονομάζονται τελομερή και αυξάνονται ή μειώνονται σε μέγεθος, ως αντίδραση του οργανισμού σε διάφορους παράγοντες όπως το περιβάλλον και η ψυχολογία. Παλαιότερα θεωρούνταν ότι η φθορά αυτών των τελομερών ήταν αναπόφευκτη και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο των κυττάρων. Αλλά το 2009, η Δρ Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη ότι μια ουσία στο σώμα που ονομάζεται τελομεράση προστατεύει τα τελομερή. Συνεπώς, περισσότερη τελομεράση θα σήμαινε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Και εδώ έρχονται τα καλά νέα: η ενσυνειδητότητα αυξάνει την ποσότητα της τελομεράσης. Αυτό βοηθά στην αποτελεσματική μείωση ή ίσως και στην αναστροφή της γήρανσης των κυττάρων σας (Alidina S., 2015: 19).
  • Μία άλλη βασική λειτουργία του οργανισμού που σχεδόν απενεργοποιεί το χρόνιο άγχος είναι το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Το ανοσοποιητικό είναι ένα σύστημα που σας προστατεύει μακροπρόθεσμα, ενώ η απόκριση του στρες βραχυπρόθεσμα (μέσω της λειτουργίας μάχης ή φυγής). Όταν όμως έχετε χρόνιο στρες, αποδυναμώνετε τη μακροχρόνια προστασία, δηλαδή το ανοσοποιητικό. Μία έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα που κάνουν πρακτική mindfulness χάνουν λιγότερες μέρες εργασίας από αναπνευστικές μολύνσεις και τα συμπτώματά τους είναι πιο ήπια και για μικρότερο χρονικό διάστημα.
  • Ανακούφιση από τον πόνο. Μία μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroscience το 2011, καταγράφηκε ότι το mindfulness μείωσε την ένταση του πόνου κατά 40%. Η έρευνα έδειξε ότι η ανακούφιση από τον πόνο σχετίζεται με τον διαφορετικό τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος όταν κάποιος λειτουργεί ενσυνείδητα.
  • Βελτίωση του ύπνου. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα οφέλη που αναφέρουν αυτοί που ασχολούνται με το mindfulness και υπάρχει έρευνα από το πανεπιστήμιο της Utah που το επιβεβαιώνει.

 

 

 

Mαθαίνοντας να αγαπώ τον εαυτό μου

Mαθαίνοντας να αγαπώ τον εαυτό μου

Οι περισσότεροι άνθρωποι ασκούν αυστηρή και σκληρή κριτική στον εαυτό τους, σκεπτόμενοι λόγια που ποτέ δεν θα χρησιμοποιούσαν για κάποιον που αγαπούν. Αυτό όμως τους ρίχνει ψυχολογικά μειώνοντας τον αυτοσεβασμό και το σύστημα πεποιθήσεων σχετικά με την αξία τους. Ίσως, το να μάθουν να ακούν τις ανάγκες τους, το θεωρούν ένδειξη αδυναμίας.

 

Απαντώντας με ειλικρίνεια και αυθορμητισμό στις παρακάτω ερωτήσεις, θα αντιληφθείτε τις σκέψεις και τις βαθύτερες πεποιθήσεις σας.

 

Τι με κάνει να αισθάνομαι χαρούμενος;

Είναι μία ερώτηση που πολλές φορές δυσκολεύεται κάποιος να απαντήσει. Το κυνήγι της καθημερινότητας και η προσήλωση για την ολοκλήρωση των στόχων σας, συχνά δεν σας επιτρέπει να «δείτε», ούτε και ν’ αφιερώσετε τον χρόνο που απαιτείται προκειμένου να κάνετε εσωτερική ανασκόπηση και να δείτε ποια είναι πραγματικά η δράση που θα σας δώσει χαρά. Πιθανά να χρειαστεί να ανατρέξετε στην νεότερη ηλικία και να «θυμηθείτε» τι ήταν αυτό που σας άγγιζε και σας έδινε πηγαία χαρά.

 

Με ποιον τρόπο μπορώ να φροντίσω καλύτερα τον εαυτό μου;

Πώς καλλιεργώ το νου και το σώμα μου; Τρέφομαι σωστά; Φροντίζω για τη σωματική μου ευεξία; Τι βιβλία διαβάζω; Ποιο είναι το περιβάλλον μου; Λειτουργεί υποστηρικτικά στα όνειρά μου; Έχω ουσιαστική επικοινωνία μαζί τους;

 

Η αγάπη προς τον εαυτό, είναι δική μας υπόθεση και μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη φροντίδα και τη δράση (πράξεις).

 

Στο πλαίσιο της φροντίδας θα συμπεριλαμβάναμε τη φροντίδα του σώματος, της ψυχής αλλά και του νου. Τι με προβληματίζει; Τι με στενοχωρεί; Τι δεν κατάφερα σήμερα; Χρειάζεται να κάνω έναν εσωτερικό διάλογο στον οποίο θα με αποδεχτώ και θα με αγκαλιάσω, θα δείξω κατανόηση στις αδυναμίες μου, θα με ενθαρρύνω και θα με συμβουλέψω με τα ομορφότερα λόγια όπως ακριβώς θα έπραττα με έναν αγαπημένο φίλο.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, κάποιες επιπλέον συμβουλές αυτοφροντίδας θα ήταν:

 

  1. Σταματώ να κατηγορώ και να κρίνω αρνητικά τον εαυτό μου. Παρατηρήστε τα λόγια που λέτε και την ποιότητα των σκέψεων που σας αφορούν. Όταν έχουν αρνητικό υπόβαθρο, θυμηθείτε ότι είναι μόνο σκέψεις και όχι πραγματικότητα.
  2. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας. Ανάμεσα στις ατελείωτες δραστηριότητες της ημέρας, βρείτε χρόνο να κάνετε κάτι που αγαπάτε και που θα σας ξεκουράσει ψυχικά και νοητικά. Κάτι που θα γεμίσει τις μπαταρίες σας και θα αποφορτίσει το σύστημά σας.
  3. Σταματήστε να εστιάζετε στα αρνητικά και δώστε έμφαση στα χαρίσματα και στις πράξεις που κάνετε και έχουν θετικό αντίκτυπο. Αυτό δεν αφορά μόνο τη σχέση με τον εαυτό σας, αλλά και τη σχέση σας με τους άλλους. Πείτε ευχαριστώ για πράγματα που φαντάζουν δεδομένα. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Δείξτε την ευγνωμοσύνη σας, ενθαρρύνετε κάποιον και πείτε του «μπράβο», «ευχαριστώ που είσαι εδώ για μένα», ψάξτε το όμορφο και όχι το άσχημο στους ανθρώπους.
  4. Μάθετε να «ακούτε» το σώμα σας. Παρατηρήστε πώς αντιδράει σε διάφορα ερεθίσματα. Πώς όταν αγχώνεται αλλάζει η συχνότητα της αναπνοής, πώς σφίγγουν οι μύες γύρω από το πρόσωπο, τον αυχένα, τους ώμους. Πώς όταν το συνεχόμενο βάρος και η αίσθηση της ευθύνης, σας κάνουν να κλείνετε το σώμα προς τα εμπρός, κυρτώνοντας την σπονδυλική στήλη και δημιουργώντας την αίσθηση καμπούρας στην πλάτη. Δείτε τι αισθάνεστε και πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας σε αυτό. Μάθετε να το αγαπάτε, αγκαλιάστε το και πείτε: «Είμαι εδώ για σένα», αναλαμβάνοντας την ευθύνη της θεραπείας και της ψυχικής ισορροπίας σας.

 

Σημαντικό είναι λοιπόν να αναλάβετε δράση και να προσφέρετε στον εαυτό σας το κατάλληλο περιβάλλον στο οποίο μπορεί να ανθίσει, τα εφόδια και το κίνητρο για να προσπαθήσει, θέτοντας λογικές προκλήσεις και όρια, προστατεύοντας τον.

 

 

 

 

 

 

Πώς να διαχειριστείτε το άγχος στην εργασία σας

Εάν εργάζεστε αυτή την περίοδο, πιθανότατα έχετε εμπειρία τι σημαίνει να αγχώνεστε στη δουλειά: Επιπλέον φόρτος εργασίας πολλές φορές χωρίς προειδοποίηση και τρία εισερχόμενα email για κάθε ένα που διαγράφετε. Τα τηλέφωνα δεν σταματούν να χτυπούν, οι συναντήσεις χρειάζεται να προγραμματιστούν, ενώ οι περισπασμοί πολλές φορές δεν λείπουν.

Πώς αντιδρά το σώμα σας στο εργασιακό στρες;

Για παράδειγμα, φανταστείτε για μια στιγμή ότι το αφεντικό σας έχει στείλει email για μια εργασία που δεν έχει ολοκληρωθεί (μία στρεσογόνα κατάσταση). Το σώμα και το μυαλό σας ανταποκρίνονται άμεσα, ενεργοποιώντας μια φυσική αντίδραση που ονομάζεται «απόκριση πάλης ή φυγής». Η καρδιά σας χτυπά πιο γρήγορα, η αναπνοή σας επιταχύνεται και οι μύες σας μαγκώνουν. Ταυτόχρονα, μπορεί να σκεφτείτε: «Θα απολυθώ αν δεν το τελειώσω». Στη συνέχεια, για να διαχειριστείτε το άγχος σας και τις αρνητικές σκέψεις, εργάζεστε μέχρι αργά το βράδυ για να ολοκληρώσετε την εργασία.

Κατά τη διάρκεια της εξελικτικής μας πορείας, οι άνθρωποι αναπτύξαμε αυτή τη συντονισμένη απόκριση φόβου για να προστατευτούμε από κινδύνους στο περιβάλλον μας. Για παράδειγμα, ο ταχύτερος καρδιακός ρυθμός και οι τεντωμένοι μύες, βοηθούσαν να ξεφύγουμε από τα αρπακτικά. Στη σύγχρονη εποχή, ο φόβος συνεχίζει να επιτελεί μια σημαντική λειτουργία. Άλλωστε, η απόκριση «μάχης ή φυγής» μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια για να σας ξενυχτήσει καθώς εργάζεστε προκειμένου να ολοκληρώσετε τη δουλειά σας.

Τι γίνεται όμως αν αντιμετωπίζετε καθημερινά στρεσογόνες καταστάσεις στην εργασία σας; Με την πάροδο του χρόνου, το εργασιακό στρες μπορεί να οδηγήσει σε ένα ψυχολογικό σύνδρομο γνωστό ως επαγγελματική εξουθένωση. Προειδοποιητικά σημάδια είναι η εξάντληση, ο κυνισμός και μία αίσθηση αναποτελεσματικότητας. Αυτά μπορεί να προκληθούν από την υπερβολική εργασία ή την πολύ μικρή ανεξαρτησία, την ανεπαρκή αμοιβή, την έλλειψη κοινωνικών δεσμών μεταξύ των συναδέλφων, την αδικία ή την ασέβεια.

Πώς μπορεί το εργασιακό άγχος να επηρεάσει την ευημερία;

Η μακροχρόνια έκθεση σε στρεσογόνους παράγοντες που σχετίζονται με την εργασία όπως αυτοί που αναφέραμε παραπάνω, μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία. Η έρευνα συνδέει την εξουθένωση με συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό καλλιεργεί το έδαφος για σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.

Τα υψηλά επίπεδα στρες στην εργασία και εκτός αυτής, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη σωματική υγεία. Η επαναλαμβανόμενη ενεργοποίηση της απόκρισης «μάχης ή φυγής» μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του σώματος και να αυξήσει την ευαισθησία σε ασθένειες, καθώς η τακτική απελευθέρωση της ορμόνης του στρες «κορτιζόλη» μπορεί να διαταράξει το ανοσοποιητικό σύστημα και να αυξήσει την πιθανότητα ανάπτυξης αυτοάνοσων διαταραχών, καρδιαγγειακών παθήσεων και της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Το εργασιακό άγχος μπορεί επίσης να βλάψει εταιρείες ή οργανισμούς. Η εξουθένωση των εργαζομένων μειώνει την παραγωγικότητα της εργασίας και ενισχύει τις απουσίες, καθώς επίσης τείνει να οδηγεί σε σύγκρουση μεταξύ των συναδέλφων, προκαλώντας εξάπλωση της αρνητικότητας σε έναν χώρο εργασίας.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το εργασιακό άγχος;

Όλοι μας μπορούμε να επωφεληθούμε μαθαίνοντας δεξιότητες για τη διαχείριση του φόβου και του άγχους στην εργασία.

Κάποιες από αυτές είναι:

Τεχνικές χαλάρωσης. Η χαλάρωση βοηθά στην αντιμετώπιση των φυσιολογικών επιπτώσεων της απόκρισης «πάλης ή φυγής». Για παράδειγμα, η μυϊκή χαλάρωση βοηθά στη μείωση της σωματικής έντασης που σχετίζεται με το άγχος. Στοχευμένες σωματικές ασκήσεις καθώς και ασκήσεις αναπνοών που προωθούν αυτό το αποτέλεσμα, θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://bit.ly/Anti-anxietyProject

Επίλυση προβλημάτων. Η επίλυση προβλημάτων είναι μια ενεργή στρατηγική αντιμετώπισης που περιλαμβάνει την εκπαίδευση των ανθρώπων να πραγματοποιούν συγκεκριμένα βήματα όταν έρχονται αντιμέτωποι με ένα εμπόδιο ή μια πρόκληση. Σε αυτά τα βήματα συγκαταλέγεται ο ορισμός του προβλήματος, ιδέες για πιθανές λύσεις και η κατάταξη αυτών, η ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης και τέλος η δοκιμή της λύσης που έχει επιλεγεί.

Ενσυνειδητότητα / Mindfulness. Η ενσυνειδητότητα αφορά την ικανότητα να εστιάζεις στην παρούσα στιγμή με περιέργεια, ευγένεια και αποδοχή. Το άγχος μπορεί να επιδεινωθεί όταν μηρυκάζουμε το παρελθόν, ανησυχούμε για το μέλλον ή κάνουμε αυτοκριτική. Το Mindfulness βοηθά στην εκπαίδευση του εγκεφάλου να κόψει αυτές τις επιβλαβείς συνήθειες.

Μπορείτε να καλλιεργήσετε δεξιότητες ενσυνειδητότητας μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης 8 εβδομάδων που θα είναι σύντομα στη διάθεσή σας μέσω του blog μας. Έχει παρατηρηθεί πως οι θεραπείες που βασίζονται στο mindfulness είναι αποτελεσματικές για τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους.

Επαναξιολόγηση αρνητικών σκέψεων. Το χρόνιο άγχος και η ανησυχία μπορεί να οδηγήσουν τους ανθρώπους να αναπτύξουν ένα νοητικό φίλτρο στο οποίο ερμηνεύουν αυτόματα καταστάσεις μέσω ενός αρνητικού «φακού». Ένα άτομο μπορεί να βγάλει αρνητικά συμπεράσματα με ελάχιστα ή καθόλου στοιχεία (“το αφεντικό μου πιστεύει ότι είμαι ανίκανος”) και να αμφιβάλλει για την ικανότητά του να αντιμετωπίσει τους στρεσογόνους παράγοντες (“Θα καταστραφώ αν δεν πάρω την προαγωγή”).

Αξιολογήστε εκ νέου τις αρνητικές σκέψεις και αντιμετωπίστε τις ως υποθέσεις και όχι ως γεγονότα, εξετάζοντας και άλλες πιθανότητες. Η τακτική εξάσκηση αυτής της δεξιότητας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα αρνητικά συναισθήματα και να διαχειριστείτε καλύτερα τους στρεσογόνους παράγοντες.

Πηγή:

https://www.health.harvard.edu