Υγεία και άγχος

Υγεία και άγχος: Το άγχος έχει τις ρίζες του στον πυρήνα του νευρικού μας συστήματος, το οποίο αποτελείται από δύο μέρη: α) Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα που ανταποκρίνεται στον κίνδυνο και αποφασίζει για το αν θα δράσουμε, θα φύγουμε, ή θα ακινητοποιηθούμε (το λεγόμενο fight, flight or freeze syndrome) β) Το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα που αφορά τη διαδικασία της χαλάρωσης και της πέψης και που αποτελεί την ιδανική κατάσταση που θα έπρεπε να βρισκόμαστε τουλάχιστον για το 90 % του χρόνου μας.

Σε ότι αφορά το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, εμπλέκεται όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση κινδύνου, όπως π.χ. το να τρέξουμε να σωθούμε από ένα λιοντάρι, ή όταν απειλείται άμεσα η ζωή μας. Τη στιγμή που βλέπουμε το λιοντάρι, τα κέντρα που πυροδοτούν το άγχος στον εγκέφαλό μας, ανεβαίνουν. Μπορείτε να τρέξετε μακριά από αυτό. Οι καρδιακοί παλμοί σας θα ανέβουν, αλλά η πέψη σταματά. Δεν χρειάζεται να χωνέψετε το φαγητό σας καθώς έχετε μόλις 20 λεπτά ζωής. Έτσι, το οξύ του στομάχου πέφτει, τα παγκρεατικά ένζυμα μειώνονται και όλα βρίσκονται σε μια χαοτική κατάσταση, ενώ το ανοσοποιητικό μας σύστημα ανεβαίνει ταχύτατα, ωστόσο βραχυπρόθεσμα. Αναλογιστείτε, ότι όταν τρέχουμε για να σωθούμε, θέλουμε όλο το αίμα να πάει στον κινητικό φλοιό και στους μύες, και να χρησιμοποιήσουμε τον εγκέφαλο μας σωστά, προκειμένου να βγούμε από αυτή την κατάσταση το συντομότερο δυνατόν. Αυτή είναι η καλή πλευρά του άγχους.

Σκεφτείτε πως αυτή η κατάσταση είναι για να ανταποκριθούμε μόνο για 20 λεπτά. Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση που η αντίστοιχη απειλή είναι το αφεντικό σας, η σύζυγός σας, ο λογαριασμός στην τράπεζα, ή τα e mail σας; Όλα αυτά δημιουργούν την ίδια αίσθηση στο σώμα: ότι προσπαθείτε μόνιμα να σωθείτε από ένα λιοντάρι.

Η κορτιζόλη είναι γνωστή ως η ορμόνη της μακροζωίας. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η ορμόνη του στρες επηρεάζει τη διάθεση, την ενέργεια, τον ύπνο και το βάρος μας. Πολλοί άνθρωποι διαμαρτύρονται για την κοιλιά και το επιπλέον βάρος τους, χωρίς να γνωρίζουν ότι η αιτία είναι πως δεν βρίσκονται στο παρασυμπαθητικό τρόπο πέψης, οπότε το σώμα τους αποθηκεύει λίπος για την ασφάλεια του και για την περίπτωση που θα χρειαστεί να καταφέρει να επιβιώσει.

Recommended Posts