Μελέτες δείχνουν πως 8 εβδομάδες διαλογισμού μπορούν να κάνουν τον εγκέφαλο σας να λειτουργεί πιο γρήγορα.
Συνοπτικά: Οκτώ εβδομάδες πρακτικής διαλογισμού ενίσχυσαν τη συνδεσιμότητα μεταξύ του δικτύου βασικής λειτουργίας και του νωτιαίου δικτύου προσήλωσης του εγκεφάλου, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να εναλλάσσονται γρήγορα μεταξύ των καταστάσεων περιπλάνησης του μυαλού και εστιασμένης προσοχής.
Πηγή: Πανεπιστήμιο Binghamton https://www.binghamton.edu/
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναζητούν διανοητική διαύγεια μέσω του διαλογισμού, οι περισσότεροι από τους οποίους ακολουθούν ή εμπνέονται από τις παλαιές πρακτικές του Βουδισμού.
Βασισμένα σε προσωπική παρατήρηση και μαρτυρίες, άτομα που διαλογίζονται υποστηρίζουν ότι τους βοηθά να ηρεμήσουν το μυαλό τους, να επαναφέρουν τις σκέψεις τους και να διακόψουν τον «θόρυβο» του νου, ώστε να δουν τι πραγματικά έχει σημασία. Επιστημονικά, ωστόσο, η παρουσίαση των επιδράσεων του διαλογισμού στον ανθρώπινο εγκέφαλο έχει αποδειχθεί δύσκολη.
Μια νέα μελέτη από το Thomas J. Watson College of Engineering and Applied Science του Πανεπιστημίου Binghamton παρακολούθησε πώς η εξάσκηση του διαλογισμού για μόλις δύο μήνες άλλαξε τα εγκεφαλικά μοτίβα 10 φοιτητών στο Πρόγραμμα Υποτρόφων του Πανεπιστημίου.
Οι μαθητές διδάχθηκαν πώς να διαλογίζονται, και τους ζητήθηκε να ασκούνται πέντε φορές την εβδομάδα για 10 ή 15 λεπτά, κρατώντας ημερολόγιο της πρακτικής τους. (Το αναλυτικό πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης άλλα μαθήματα σχετικά με τις πολιτισμικές μεταδόσεις του διαλογισμού και τις εφαρμογές του στην ευεξία.)
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Scientific Reports, δείχνουν ότι η εκπαίδευση διαλογισμού οδήγησε σε ταχύτερη εναλλαγή μεταξύ των δύο γενικών καταστάσεων συνείδησης του εγκεφάλου.
Το ένα ονομάζεται δίκτυο προεπιλεγμένης ή βασικής λειτουργίας, το οποίο είναι ενεργό όταν ο εγκέφαλος βρίσκεται σε εγρήγορση και δεν εστιάζει στον έξω κόσμο, όπως συμβαίνει κατά την ονειροπόληση και την περιπλάνηση του μυαλού. Το άλλο είναι το νωτιαίο δίκτυο προσήλωσης, το οποίο ασχολείται με εργασίες που απαιτούν προσοχή.
Τα ευρήματα της μελέτης αποδεικνύουν ότι ο διαλογισμός μπορεί να ενισχύσει την εγκεφαλική σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο εγκεφαλικών δικτύων, υποδεικνύοντας την επίδραση του στη γρήγορη εναλλαγή μεταξύ της περιπλάνησης του νου και της εστίασης της προσοχής, καθώς και στη διατήρηση της προσοχής όταν βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση.
“Οι Θιβετιανοί έχουν έναν όρο για αυτή την ευκολία εναλλαγής μεταξύ των καταστάσεων – την αποκαλούν ψυχική ελαστικότητα, μια ικανότητα που σας επιτρέπει να διαμορφώνετε το μυαλό σας”, είπε ο Weinschenk, ένας από τους υπεύθυνους της μελέτης. «Θεωρούν επίσης την επίτευξη του στόχου της συγκέντρωσης μια από τις θεμελιώδεις αρχές της αυτο-ανάπτυξης».
Οι υπεύθυνοι εξακολουθούν να αναλύουν τα δεδομένα που ελήφθησαν από τις σαρώσεις μαγνητικής τομογραφίας του 2017. Επειδή η νόσος του Αλτσχάιμερ και ο αυτισμός θα μπορούσαν να προκληθούν από προβλήματα με το νωτιαίο δίκτυο προσοχής, γίνονται σχέδια για μελλοντική έρευνα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον διαλογισμό ως μέσο για να μετριάσει αυτά τα προβλήματα.
Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το δημοσιευμένο άρθρο μελέτης στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://neurosciencenews.com/meditation-consciousness-quickness-19112/